Аналіз стану організації харчування у 2017-2018 н.р.

Відповідно до плану роботи комплексу на 2017-2018 навчальний рік, наказу ЖНВК № 25від 7 вересня 2017 року  № 103  «Про організацію харчування дітей і працівників комплексу та створення комісії по контролю за організацією харчування» адміністрацією комплексу був проаналізований стан харчування дітей у закладі.

Станом на 31 травня 2018 року всі вихованці комплексу (молодші школярі по 25.05.2018 р. включно) щоденно отримують трьохразове гаряче харчування на суму 28,30 гривень, діти ясельного віку – на суму 18,40 грн.

Аналіз організації харчування в 2017-2018 навчальному році засвідчив, що старша медсестра Катрич М.О., шеф-кухар Горохова Р.М., комірник Щербакова О.В., кухарі харчоблоку організовують харчування дітей відповідно до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН України та МОЗ України від 17.04.2006 р. зі змінами та доповненнями, затвердженого наказом Мінмолодьспорту України та МОЗ України від 26.02.2013 року за № 440/22972.

Відпрацьовані і витримуються режим та графік харчування дітей дошкільних груп та учнів початкових класів. Виконуються правила приймання продуктів харчування та продовольчої сировини гарантованої якості, на всю продукцію є сертифікати якості. Щоденно здійснюється бракераж сирої продукції та готових страв. В цілому виконуються вимоги до складання меню-розкладу, виготовлення страв, надання дітям готових страв. Чітко ведеться облік дітей, які отримують безоплатне харчування.

Педагоги комплексу протягом навчального року активно працювали над підвищенням культури харчування вихованців. Значну увагу цьому питанню приділялють всі вихователі закладу. В групах і класах педагоги приділяють увагу питанням етики, культури прийому їжі, естетичного оформлення приміщень їдалень, організації чергування дітей в їдальнях, проводять бесіди, позакласні заходи тощо.

Медична сестра закладу здійснює систематичний контроль за організацією та якістю харчування дітей в закладі. Сплановані і проводяться заняття з обслуговуючим персоналом. Питання організації харчування дітей систематично (кожного першого понеділка місяця) розглядаються на нарадах при директорові, висвітлюються на сторінках сайту ЖНВК № 25. Регулярно проводяться опитування батьків щодо стану організації харчування дітей.

У 2017-2018 навчальному році в закладі активно працювала комісія по контролю за організацією харчування. В жовтні 2017 року, в березні та травні 2018 року на нараді при директорові голова комісії Богайчук О.А. проінформувала педагогів про роботу комісії. Під час перевірок  стану організації харчування в комплексі в 2017-2018 н.р. комісією по контролю за організацією харчування в складі голови ради комплексу – Богайчук О.А., голови батьківського комітету комплексу Лавренюк К. Г., ст.медсестри Данилюк Л.В., голови батьківського комітету ІІ молодшої групи Б  Отвинівської І.І.; голови батьківського комітету середньої  групи А Кравчук Г.В.; голови батьківського комітету старшої групи Б Подоляк О.М.; голови батьківського комітету 1-А класу Пастовенської Ю.Г.  були перевірені такі питання:

 

Жовтень 2017 р.:

  1. Санітарний стан харчоблоку. Матеріально-технічна база харчоблоку.
  2. Перевірка дезінфікуючих засобів на харчоблоці та прибиральних матеріалів. Якість миття посуду.
  3. Різноманітність асортименту продуктів.

 

Березень 2018 р.: 2018 р.:

  1. Санітарний стан харчоблоку.
  2. Виконання санітарно-гігієнічних вимог при збереженні продуктів харчування в холодильниках та холодильних камерах.
  3. Наявність супроводжувальних документів на м’ясо, аналіз якості продукту.
  4. Дотримання рецептури і технології приготування страв.
  5. Аналіз якості готових страв (обід).

 

Травень 2018 р:

  1. Санітарний стан харчоблоку та овочесховища.
  2. Асортимент продуктів на харчоблоці. Умови зберігання.
  3. Дотримування вимог видачі готових страв, об`єм готових страв, дотримання графіка; посуд для отримання готових страв, одяг працівників при отриманні їжі.
  4. Дотримання рецептури та технології приготування страв.
  5. Аналіз якості готових став.(вечеря).

 

Аналіз організації харчування, проведений комісією, показав, що шеф-кухар Горохова Р. М., комірник, кухарі харчоблоку організовують харчування дітей відповідно до Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах. Відпрацьовані та витримуються режим та графік харчування дітей дошкільних груп та учнів початкових класів.  Велика увага приділяється організації правильного харчування, дітей, забезпеченню асортиментів продуктів відповідно до перспективного меню, технології та якості приготування страв, організації харчування в группах та класах. Виконуються правила приймання продуктів харчування та продовольчої сировини гарантованої якості, на всю продукцію є сертифікати якості. Щоденно здійснюється бракераж сирої продукції та готових страв. Комісією зроблений висновок, що в закладі у 2017-2018 навчальному році було організоване раціональне, збалансоване, безпечне харчування відповідно до віку і стану здоров`я дітей. Їжа завжди свіжоприготовлена, доброякісна, має привабливий вигляд і гарні смакові якості.

 

Аналіз виконання норм основних продуктів харчування з вересня 2017 року по травень 2018 року  (денна норма на одну дитину в грамах)

 

№ п/п

 

Найменування продукту

 

Норма Виконано у грамах Виконано у %
Сад
1 Хліб житній 40 40 100
2 Хліб пшеничний 80 80 100
3 Борошно пшеничне 25 20 80
4 Крупи, бобові, макаронні вироби 45 42,5 94
5 Картопля 190 189 99
6 Овочі різні 230 180 78
7 Фрукти, свіжі, цитрусові 100 57 57
8 Соки 70 59 84
9 Цукор 45 38 84
10 Масло вершкове 21 21 100
11 Олія 9 8,6 96
12 Яйця, штук 23 21 91
13 Молоко, кисломолочні продукти 400 334 84
14 Сир кисломолочний 45 40 89
15 Сир твердий 5 2,2 44
16 Сметана 10 8,2 82
17 М’ясо, м’ясопродукти 100 80 80
18 Риба, рибопродукти 45 32 71
ВСЬОГО:

(середній показник виконання у %)

84,0%
Виконання грошової норми:

З вересня по травень

28-30 26-26 99,8%

 

Причиною недовиконання норм є систематичне підвищення цін на продукти харчування і недостатня вартість харчування, визначена міською радою.

 

Порівняльна таблиця виконання натуральних норм по рокам

 

Продукт 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
Хліб житній н н н н н н н н
Хліб пшеничний н н н н н н н н
Борошно н н н – 2г – 4г – 1,5г -1г -5г
Крупи різні +17г +1,4г +4,5г +5/7г н – 1,4г -0,7г -2,5г
Картопля -16г – 2,1г н – 30г – 30г – 7г +2г -1г
Овочі різні – 14г – 3,5г – 29,5г – 40г – 30г – 22г -27г -50г
Фрукти свіжі – 51г – 20г – 45г – 32г – 62г – 33г -4г -43г
Соки н н н н – 14г – 7г -1,7г -11г
Цукор н н н – 1г – 2г – 5г н -7г
Масло вершкове – 1г – 2,8г н – 4,7г – 3г – 0,4г н н
Олія н н н н – 0,7г н -0,1г -0,4г
Яйце куряче – 5г – 6г н – 4,9г – 3,7г – 0,3 -1г -2г
Молочні продукти -23г -23г -45г – 53г н – 2г -12г -66г
Сметана – 1г -3,1г – 2г н – 0,2г – 1г -0,9г -1,8г
Сир твердий – 3г – 4,4г – 1г – 2,3г – 1г – 1,5 -0,1 -2,8г
Сир кисломолочний – 6г – 11г – 10 – 9,13 – 3г – 3г -2г -5г
М’ясо,

м’ясопродукти

– 18г – 15г – 14,5г н – 2г – 9г -3г -20г
Риба – 22г – 3,9г – 13г – 27г – 35г – 5г -0,8г -13г

 

Таким чином, всі  напрямки  роботи  закладу  по  забезпеченню  якісного, збалансованого  та  повноцінного харчування дітей вимагають системного та активного продовження і розвитку.

 

 

 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Translate »